Friday, December 05, 2008

O judeci?!

Vineri seara. Ajung acasa. Deschid El Computadore. Yahoo messenger. Offline messages. Link revista. Articol usor:



Nu mai insel, am obosit

Autor: marie jeanne

"E un mister cum se descurca anumite persoane cu viata lor. Anumite persoane care sunt atat de ocupate, incat imi pun serios problema daca au vreodata timp sa citeasca o carte, sa vada un film in liniste, sa gateasca acasa sau sa iasa cu prietenii. Sunt oameni care muncesc absolut in fiecare zi sau oameni care au prea multe lucruri in viata de care trebuie sa se ocupe. Exista insa si cei care au prea multe persoane in viata lor.
Si aici nu ma refer la bunici bolnavi care au nevoie de ingrijire, copii sau animale. Ma refer la cei in a caror viata au fost inghesuite mai multe persoane decat locurile prevazute de constructor. ­

Am o prietena casatorita, care are un amant. Are, pe langa asta, un job care ii ocupa zece ore din zi, obligatii de protocol care ii impun sa plimbe destul de des tot felul de persoane importante si parinti mai in varsta pe care ii viziteaza periodic.
Pentru mine, aceasta femeie este un model de eroina, cineva care daca nu ar trebui sa aiba statuie, ar trebui macar sa dea numele, onorific, unei reviste pentru femei suprasolicitate.

Am intrebat-o cum se descurca. Cu amaraciune in glas, m-a rugat sa o las in durerea ei. Numai ea stie prin ce trece! Daca doua seri pe saptamana scoate la cina clienti ai firmei, pe a treia o inventeaza si o dedica amantului. Daca in realitate se duce doar un weekend la doua luni acasa la parinti, weekendul din luna libera il petrece la munte cu amantul. Pauzele de masa in care ia pranzul cu clientii sunt mai rare decat odata la doua zile, cum pretinde ea. Timpul personal nu mai exista. Daca pretexteaza doua ore la salonul de infrumusetare, trebuie sa faca bine sa termine in jumatate de ora. Poate ar vrea sa vada vreodata un film cu prietenele, dar este o scuza deja folosita in scopuri practice, la fel cum sunt si expozitiile, piesele de teatru, cursul de dans si orele de sala.

Nu face nimic din toate acestea. Toata viata ei interioara se invarte in jurul programarii atente, a explicatiilor bine gandite, a studiului actoriei rafinate pentru acasa. A si uitat de ce tine atat de mult sa faca asta, a si uitat satisfactiile pe care acest amant i le-ar aduce. Pentru ca nu mai are timp sa se bucure nici de asta, prinsa in vartejul miscarii continuue si a mecanismelor de camuflaj. Stau si ma intreb daca in timp ce face dragoste cu el isi planifica un drum cat mai scurt spre casa, daca repeta in sinea ei discursul catre sot, daca inventeaza mici dragalasenii care sa-l faca sa o ierte ca dedica atat de mult timp "carierei".

Spre finalul discutiei, in timp ce eu aveam dilemele astea, o aud ca imi spune cu un glas terminat:
-Trebuie sa plec acum, ca sa ajung la sase acasa.
- E abia 3, ii raspund.
-Stiu, dar...
Si ma paraseste, lasandu-ma cu aceste ultime cuvinte rostite in timp ce-si infasura cu graba fularul:
-Cred ca nu mai insel. Am obosit."


O judeci!?

2 comments:

Anonymous said...

:)

djinn said...

Poate nu-s cel mai in drept sa fac remarci aici dar intr-adevar sa inseli e de cacat daca nu ai timp sa-l futi degeaba. Cunosc din proprie experienta. Si daca ne punem un pic mintea la contributie ,ajungem sa intelegem de ce aia de bani gata inseala mai des. Pt ca au timp. Nu se mai obosesc sa faca banii si atunci automat apar ore libere in program.
Asta in primul rand, iar in al doilea rand, cine inseala ar trebui sa-si puna problema de ce o face. Eu unul as face-o daca obtin mai multa placere decat din relatia oficiala, sau daca as avea un chef de futai mai mult decat o tine pe tipa cu care sunt. Dar sa te chinui ca sa inseli e ca si cum ti-ai da cu tesla in coaie, incerci sa le mangai dar nu prea iti iese. Nu cred ca se merita, si atunci nu mai e amuzant.
Daca o judec sau nu pe tipa din poveste...normal ca o fac, doar sunt om. Desi mai degraba l-as judeca pe barbat-su, ca e dobitoc. Si nu pt ca e nu-si da seama ca e inselat, ci pt ca nu si-a dat inca seama ca sta cu una care nu stie ce mortii ma-sii vrea de la viata.